hej@konstverkarna.se

Fritt översatt betyder det japanska ordet raku

"Välbefinnande, glädje och nöje"

Raku är en fascinerande bränningsteknik med sitt ursprung i 1500-talets Asien. Det som kännetecknar rakun är mörka krackeleringar i föremålens glasyr och glasyrer i regnbågens alla färger, ofta med metalliska effekter. Raku bränns utomhus och innefattar naturens alla element – Jord, Luft, Eld och Vatten.

Efter att föremålen bränts till ca 1000 grader, tas de direkt ur raku-ugnen och läggs snabbt ner i sågspån, halm, eller liknande, som fattar eld av värmen. När man uppnått tillräcklig rökutveckling stänger man in föremålen i en tunna med lock. Processen är snabb och intensiv och resultaten går aldrig att förutspå. Här är det naturen själv som bestämmer.

Vi älskar att jobba med raku

En raku-dag börjar med glasering och att bränna föremålen i raku-ugnen upp till ca 1000 grader. Det tar upp till en timme. Under tiden tar man det lugnt och kopplar av med en kopp kaffe. Sedan är det plötsligt dags! Och då är det bråttom! Föremålen lyfts ur ugnen med stora tänger och förflyttas oändligt försiktigt och med skräckblandad förtjusning till tunnorna, som vi förberett med sågspån och lite annat. Sågspånet fattar eld och och ger en härlig svärta åt föremålen och glasyren börjar krackelera. Efter en stund läggs locken på och föremålen får svalna lite, för att så småningom flyttas över till en balja med vatten. Då, när sågspånsresterna lossnar i vattnet, kan man så smått börja se resultatet. Blev det några metalliska effekter? Blev det fina krackeleringar? Vilka färger blev det? Efter lite putsning och extra finish står de där. Våra skapelser. Färdiga att betraktas. Och diskuteras. Det är lika spännande varje gång, och det känns lika tomt varje gång som det inte längre finns några föremål kvar att glasera och bränna. Och vi börjar genast planera för nästa tillfälle……

Nyfiken på våra konstverk i raku?